W średniowiecznej kuchni – nowy produkt transgranicznej turystyki kulturowej

spf_logo_plGłównym działaniem projektu jest przygotowanie wystawy „W średniowiecznej kuchni” wraz z wydawnictwami promocyjnymi – plakatami, folderami i katalogami oraz stroną internetową. Do organizacji wystawy wykonane zostaną repliki średniowiecznych naczyń ceramicznych, metalowych sprzętów kuchennych oraz mebli. Pierwsza, plenerowa prezentacja części wystawy „Kuchnia w średniowiecznym obozie rycerskim” połączona z pokazem średniowiecznego garncarstwa odbędzie się na zamku w Trokach na Litwie w czasie festynu średniowiecznego w czerwcu 2014 r. Otwarcie wystawy w kętrzyńskim Muzeum zaplanowano na 23 lipca 2014 r., w czasie IX Jarmarku Średniowiecznego Na św. Jakuba. W Jarmarku uczestniczyć będą goście z Litwy z pokazem średniowiecznej i tradycyjnej kuchni litewskiej.

Całkowity koszt projektu: 21.180,50 €

Kwota dofinansowania: 18.004 €

Projekt „W średniowiecznej kuchni – nowy produkt transgranicznej turystyki kulturowej” jest wdrażany w ramach Celu 3: Europejska Współpraca Terytorialna Program Współpracy Transgranicznej „Litwa-Polska”, który ma na celu wspieranie zrównoważonego rozwoju obszaru przygranicznego Litwy i Polski, poprzez podniesienie ekonomicznej, społecznej i terytorialnej spójności. Program jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

ue_spf_small_pl

 

 

 

Działania w ramach projektu:

Kuchnia w średniowiecznym obozie rycerskim. Wystawa plenerowa z Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Trokach 7-8.06.2014 r.

TrakaiW dniach 7-8 czerwca, w czasie Festiwalu Średniowiecznego na zamku w Trokach (Litwa) zaprezentowana została plenerowa wystawa „Kuchnia w średniowiecznym obozie rycerskim”, przygotowana przez Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego. Festiwal w Trokach jest jedną z największych tego typu imprez organizowanych na Litwie. W trakcie festiwalu odbywał się międzynarodowy turniej rycerski i łuczniczy oraz prezentacje rzemieślników. Dzięki temu mieliśmy doskonałą okazję do promowania Muzeum i miasta Kętrzyn zarówno wśród uczestników festiwalu jak i wśród gości odwiedzających imprezę. W ramach wystawy plenerowej, przygotowanej przez Mariusza Wyczółkowskiego i Martę Wojciechowską – archeologów z kętrzyńskiego Muzeum, w rycerskim namiocie na planszach przedstawiono w języku litewskim zagadnienia związane z funkcjonowaniem średniowiecznej kuchni. Zwiedzający mogli dowiedzieć się jakie naczynia używane były w kuchni do przygotowywania potraw, jak wyglądała w średniowieczu zastawa stołowa. Na język litewski przetłumaczono także trzy receptury wybrane z Königsberger Kochbuch (Królewiecka książka kucharska) z końca XV w. Obok namiotu przygotowano pokaz gotowania potraw według średniowiecznych receptur. Goście licznie odwiedzający Festiwal mieli okazję spróbować smaku kaszy gotowanej z rzepą i wieprzowiną, soczewicy i zupy szczawiowej.DSC02135

Trzecim elementem przygotowanej prezentacji był średniowieczny warsztat garncarski, który przygotował Paweł Szymański znany z pokazów na kętrzyńskim Jarmarku Średniowiecznym. Zwiedzający mogli obserwować proces toczenia naczyń na zrekonstruowanym średniowiecznym kole garncarskim oraz zobaczyć kopie średniowiecznych naczyń odkrytych w czasie wykopalisk archeologicznych, wykonanych zgodnie z dawną sztuką garncarską.DSC02183

REPORTAŻ Z WYSTAWY W TROKACH

FOLDER W JĘZYKU POLSKIM I LITEWSKIM

W średniowiecznej kuchni. Wystawa w Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Kętrzynie. Otwarcie 23.07.2014 r.

STRONA WYSTAWY NA www.facebook.com/Muzeum.Ketrzyn

Na wystawie pokazane zostaną oryginalne zabytki związane z przygotowywaniem pożywienia. Będą to naczynia gliniane, kuchenne i stołowe – wszelkiego rodzaju garnki, dzbany i misy; drewniane naczynia klepkowe służące do przechowywania produktów, przygotowywania potraw i podawania ich na stół na stół. Zaprezentowane zostaną drewniane misy i talerze toczone na średniowiecznych tokarkach, noże i inne metalowe sprzęty kuchenne. Oprócz zabytków pozyskanych w czasie badań archeologicznych, na wystawie, we wnętrzach zrekonstruowanych na podstawie średniowiecznych miniatur książkowych, wyeksponowane zostaną kopie i rekonstrukcje średniowiecznych mebli kuchennych, kuchennej i stołowej zastawy glinianej oraz sprzętów kutych z żelaza.

fot. Monika Ekiert Jezusek

Bookmark the permalink.

Comments are closed.